Ce trebuie să faci ca să nu plătești impozitul pe locuință în 2024? Potrivit unor reglementări fiscale, românii care stau la bloc nu vor mai fi nevoiți să plătească impozitul pe locuinţă.
Însă, pentru a avea acest beneficiu, trebuie să îndeplinească o singură condiţie: să îşi anvelopeze blocurile pe cont propriu. Cei care vor face acest lucru vor fi scutiţi de la plata impozitului pe locuinţă timp de șapte ani.
Acest beneficiu îl au locuitorii din Drobeta Turnu Severin, unde consiliului local a luat această hotărâre în urmă cu patru ani.
Impozitul pe clădire se plătește în funcție de destinația acesteia. Există un impozit pentru clădirile rezidențiale, destinate strict locuitului. Iar alte sume sunt de plată către stat pentru clădirile nerezidențiale, folosite în scop economic, ca sediile firmelor sau persoanelor fizice autorizate, spațiile comerciale, cabinetele individuale etc.
Dacă deții, ca persoană fizică, o clădire rezidențială și, eventual, și o clădire-anexă, impozitul se calculează prin aplicarea unei cote cuprinse între 0,08% și 0,2% asupra valorii impozabile a clădirii. Cota exactă a impozitului pe clădiri se stabileşte prin hotărâre a consiliului local.